Vargar angripna av skabb avlivade, Karlskoga

vargar angripna av skabb skjutna

Ett jaktlag hade uppmärksammat två vargar med tydliga tecken på skabb. Båda vargarna är nu skjutna meddelar Sverige Radio P4.

Två vargar inom Lokareviret mellan Hällefors och Karlskoga har skjutits meddelar Sveriges Radio P4. Vargarna sköts efter att de observerats med tydliga tecken på att vara smittade och angripna av skabb*. Den ena av vargarna var kraftigt angripen.

– En av dem har nästan varit utan hår, säger Inger Holst, på länsstyreslen i Örebro. Hon säger också att de nu avlivade vargarna inte hör till de genetiskt värdefulla.

Vargarna observerades av ett jaktlag som kontaktade Länsstyrelsen. Beslut fattades om att jaktlaget skulle försöka avliva de angripna vargarna.

Vargarna kommer att transporteras till statens veterinärmedicinska anstalt, SVA för obduktion.

Tidigare under året, i juli sköts en varghane norr om Karlskoga som även den var kraftigt angripen av skabb. Under 2011 skyddsjagades en varg i Munkfors, Värmland efter att den varit närgången och man kunde konstatera att den var angripen av skabb.

* Sarcoptes scabiei är ett kvalster och tillhör, liksom fästingarna, spindeldjuren. Skabbkvalstren är 0,2-0,45 mm långa och 0,2-0,35 mm breda. Med sin något tillplattade kropp och korta ben liknar de en sköldpadda. Kvalstret lever huvudsakligen i hudens översta cellskikt, väl gömt och skyddat mot yttervärlden. I huden gräver skabbkvalstret gångar i vilka honan lägger 3-4 ägg per dag under sin levnad, vilken är 2-4 veckor. Äggen kläcks efter några dagar till larver, som via två olika nymfstadier blir vuxna och könsmogna. Hela utvecklingen i huden tar omkring två veckor. (Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt)

Källa: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=5381002
 

Category: Nyheter · Tags: ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se