766 får dödade vid 275 vargattacker, Frankrike
Fårbönderna i södra Frankrike brottas med vargproblemen. Fram till juni i år hade sammanlagt 766 får dödats vid 275 vargangrepp.
Den franska fårindustrin i de södra alperna kämpar mot vargens återkommande och allt djärvare angrepp. Stora fårbesättningar som betar fritt i bergsmassiven är inte lätta att hålla efter när det kommer in varg och fram till alldeles nyligen var det förbjudet att skjuta varg som angrep tamboskap.
Bönderna har protesterat mot den växande vargstammen som franska bönder brukar göra – genom att blockera gator och städer med deras verksamhet. I Brignoles anordnades en demonstration i slutet av mars.
– När det första vargarna dök upp i Var, vid Comps och Canjuers, trodde människor inte på oss. Nu sägs det att det finns cirka 200 vargar i området fast egentligen vet ingen hur många de är. Sett till antalet vargangrepp kan det lätt röra sig om det dubbla antalet, säger Philippe Fabre, språkrör för fårnäringen i området.
Omfattande angrepp
Under 2011 dödades 785 får vid 190 vargattacker. Redan i juli 2012 hade så många som 766 får dödats vid 275 attacker vilket talar för en kraftig ökning innan betessäsongen är över.
I Sverige vargdödades 226 får under 2011 vilket motsvarar en knapp tredjedel av vad de franska vargarna åstadkommit under samma period. Den franska fårskötseln är förvisso annorlunda med icke stängslade fribetande fårbesättningar om hundratals djur mot våra egna typiska smågårdar med upp till hundratalet. Samtidigt rör det sig också om bara hälften så många vargar i Frankrike.
Hur det ser ut med vilda byten i de franska alperna är okänt men givet omfattningen av vargangreppen ligger det i farans riktning att fåren faktiskt utgör en betydande del av de franska vargarnas kost.
Tidiga studier i Rumänien (H. Almăşan et al. 1970) har gjort gällande att vargarna där livnärde sig till drygt 75% av tamboskap. 64 procent av dieten utgjordes av får och 21 procent av hundar. Vilda byten utgjorde således bara bråkdel av dieten.
Källa: http://www.eleveursetmontagnes.org/le-loup-la-predation/eleveurs-et-predations