Intervju med fransk fårfarmare om vargangrepp

intervju med fransk fårfarmare om vargangrepp

Brittiska BBC intervjuar fårfarmaren Caroline Bourda om hennes kamp mot vargarna. Från att ha varit övertygad om att samexistens var möjligt är hon nu fullt lika övertygad om motsatsen.

Caroline Bourda kom till alperna i södra Frankrike som 20-årig student inom ekologi. Hennes inställning till varg var då att samexistens mellan vargar och människor var fullt möjlig. Erfarenheterna från verkligheten kom dock att förändrar hennes syn på vargen ganska omgående. Även synen på vargvärnarna kom att förändras radikalt efter att hon kommit i kontakt med ideologerna högre upp i organisationen.

– Idén om samexistens som förs fram av vargvänner har lite att göra med vad de egentligen tycker, säger Caroline.

Bourda menar att ledarna inom Ferus (typ Rovdjursföreningen reds. anm.) har en dold agenda där djurhållande bönder, främst fårfarmare skall tvingas sluta och överge marken som då skall förvandlas till vildmark (se Rewilding Europe). Att det skulle vara på det viset förnekas av ledarna för Ferus som säger till BBC att det förvisso finns vissa områden som borde lämnas ifred men att samexistens är vad man strävar efter.

Inslaget med Caroline Bourda är drygt 10 minuter långt. Nedan följer några exempel på vad Caroline berättar i programmet.

– Vargarna är mycket intelligenta, de observerar fåren i flera timmar för att lära sig flockens rörelser och för att avgöra när det är säkrast att attackera, berättar Caroline för BBC.

– När fåren sprider ut sig längs ån för att dricka och herden är i ena änden av flocken angriper vargarna i mitten, de boskapsvaktande hundarna reagerar, men vargarna är många fler och medan hundarna jagar några går de andra vargarna till attack, fortsätter Caroline.

– Och vargarna dödar inte bara några får, så länge det finns några kvar i en inhägnad fortsätter de, vargarna blir som galna, säger Caroline.

Just detta beteende upprör Caroline och andra fårfarmare särskilt. Allra helst när det är dräktiga tackor som dödas vilket är alldeles för vanligt enligt Caroline. Kampen mot vargarna har för Carolines del utkämpats på nära håll vilket har fått henne att inse att yrket inte är helt riskfritt.

– När man står öga mot öga med en varg och den stirrar dig rätt i ögonen inser man faran, inte i huvudet utan i magen, berättar Caroline.

Vid ett tillfälle befann hon sig mitt i ett angrepp. Hundarna slogs mot vargarna som drog sig tillbaka en aning. Caroline tyckte sig se en av vargarna lägga sig ner i gräset en bit bort. Hon stannade kvar för att vakta de kvarvarande fåren men det var svårt att hålla reda på vargen i mörkret.

Under 2,5 timmar satt Caroline mot ett träd med uppmärksamheten riktad mot där vargen lagt sig ned i gräset. Hon kände då att hon höll på att somna.

– Jag nickade till och vaknade lika hastigt, vargen kom i samma ögonblick mot mig i hög fart, den hade väntat tålmodigt på att få ett tillfälle. Nu gick allt väldigt fort, hundarna kom emellan och gick till attack mot vargen som tog till flykten. Därefter återvände hunden till mig, berättar Caroline.

Lyssna på hela inslaget på BBC Outlook. Intervjun börjar några sekunder in i programmet och är cirka 10 minuter lång.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se