Aggressiva vargar i Merikarvia tros vara hybrider
I Merikarvia i Finland är man nu orolig att trakten invaderats av varghybrider, en korsning som anses väldigt farlig. Det rapporterar Helsingin Sanomat.
I Merikarvia (A på kartan) har man fått problem med ett vargpar som av allt att döma har gott om hundgener i sig. Både utseende och beteende avviker, enligt experterna.
Bland annat har vargparet gjort det mycket bekvämt för sig och helt inriktat sig på bygdens hundar som angripits gång efter annan. Låg jaktinstinkt efter naturliga byten brukar vara ett tecken på inblandning av hundgener.
Enligt vargforskaren och LCIE-medlemmen Ilpo Kojola, som intervjuats av Helsingin Sanomat, ska man dock inte dra för tidiga slutsatser.
Hybrider kan komma till Sverige
Att det kan röra sig om hybrider grundar sig på lång erfarenhet i området. Så sent som förra året fick man avliva fyra vargvalpar i Parkano (öster om Merikarvia på kartan) sedan honan övergett lyan och inte kommit tillbaka. Vid DNA-analys av de döda valparna framkom att de var hybrider.
Diskussionen om varghybrider är relevant för oss svenskar. Förbindelsen med Finland är den enda väg finska vargar kan vandra hit under alla årstider, och bland de vargar som redan finns här sägs ett antal ha kommit just den vägen.
Det har länge spekulerats i om den gulfärgade så kallade Idretiken i själva verket är just en hybrid. Forskare både i Finland och Kanada har i brev till redaktionen påpekat att den troligen har hundgener.
Säkerhetsaspekten viktigast
Varför är då varghybrider oönskade? Jo, från ett genetiskt perspektiv är det naturligtvis helt ointressant för en nation med ambition att stärka och hålla en vargstam att bevara icke renrasiga vargar. I Sverige vill vi försäkra oss mot detta, bland annat genom att ”importvargar” från Ryssland, som diskuteras just nu, DNA-analyseras.
Men framförallt är det säkerhetsaspekten som väger tungt. En varghybrid är en korsning mellan varg och hund, vanligen Husky eller Laika. Varghybriderna anses ofta farligare än renrasiga vargar då de ärvt en kombination av vilda och tama egenskaper som gör dem särskilt orädda för människor.
I bland annat Ryssland har det genom historien medfört en rad dödliga angrepp på både människor och tamdjur. I USA, där varghybriden i flera stater är godkänd för uppfödning, har halvvargen skördat många människoliv när den plötsligt gått till angrepp. Se vår tidigare artikel om tamvargar.