Viltspårhund vargdödad under promenad

En av familjens tre hundar gjorde som den brukade göra vid kvällspromenaderna, sprang lite före till ett rävgryt längs vägen. Det var det sista hon gjorde då hon där mötte och dödades av en varg.

Staffan Larsson berättar för tidningen Jakt & Jägare om hur söndagskvällen inleddes med en promenad med familjens tre hundar – två kopplade schillerstövare och en lös bayersk viltspårhund vid namn Ayla.

– Vi var ute och gick med hundarna och Ayla gick lös som alltid. Hon gick före till ett rävgryt som hon brukar undersöka. Då hörde jag några konstiga skall och sedan blev det tyst, berättar ägare Staffan Andersson.

Ayla var en hund som alltid gick lös men alltid i närheten av familjen. Hennes rutin med att undersöka rävgrytet var välkänd för Staffan.

– Det var som om hon skulle springa dit och rensa vägen från rävar innan vi kom, berättar Staffan.

En nog så behjälplig insats av Ayla då schillerstövare är kända för sitt rävintresse. Om en räv är alldeles i krokarna kan två kopplade stövare bli till besvär för den som håller i andra änden av kopplet.

I söndags hade dock Ayla oturen att springa på en varg alldeles vid grytet.

– Vargen måste ha stått alldeles i närheten av vägen när hon kom fram utan att upptäcka den. Ayla har haft vargkontakter tidigare och då har hon alltid dragit sig därifrån. Men den här gången hann hon inte undan, förklarar Staffan.

Trots ett idogt sökande efter Ayla under kvällen hittades resterna av henne först nästa dag. Kroppen hittades knappt 300 meter från boningshuset.

Länsstyrelsens besiktningsman styrker att det är varg som dödat Ayla.

Redaktionens kommentar: Ytterligare en hund som dödas under en icke jaktlig situation, utan under en helt vanlig promenad. Ett allt vanligare fenomen som delvis kan ha sin förklaring i att allt färre med insikt i riskerna för jakthundar låter dem jaga i samma utsträckning som tidigare.

Läs sammanställningen över vargdödade hundar i Sverige från 1998 till dags datum.

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se