Vargwebben fungerar dåligt.

SLUs internetbaserade varningssystem Vargwebben fungerar dåligt. Det rapporterar Svensk Jakt. Den flyttade Kilsbergen-tiken har till exempel inte rapporterat in sedan den 20 november.

För några år sedan inrättade Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, den internetbaserade tjänsten Vargwebben. Meningen är att jägare och friluftsmänniskor ska kunna se var det finns vargar inför jaktturer och skogsvandringar. Basen i systemet är det sändarhalsband som många vargar i landet bär.

När Vargwebben fungerar som bäst visas en position per dygn på de sändarförsedda vargarna. Positionen är långt ifrån exakt. Det är en ruta på en gånger en mil där den aktuella vargen befann sig vid den senaste ”pingningen”. Och med tanke på hur långt en varg kan röra sig på en enda natt är det alltså redan från början ett mycket oexakt system.

När Svensk Jakt analyserat funktionen visar det sig dock att det fungerat sämre än så den senaste tiden. Som exempel nämns den riksbekanta vargtiken som sattes ut i Kilsbergen. Från den har ingen position inrapporterats sedan 20 november och mycket tyder på att sändaren kastat in (den digitala) handduken.

Andra revirmarkerande vargar visar upp liknande brister:

I Homnareviret i Dalarna/Hälsingland är den senaste positionen daterad till 30 november.
I Tandsjöreviret i Härjedalen/Dalarna/Hälsingland är senaste positionen från den 4 december.
I reviren Rotna och Juvberget, som ligger i både Sverige och Norge, finns positioner från gårdagen, 6 december.
Det enda revir där de sändarförsedda vargarnas halsband lämnat position idag (7 december) är Tenskogsreviret i Hälsingland.

Enligt Håkan Sänd, forskare vid Skandulv, är det täckningen i GSM-nätet som styr rapporteringen och den är det inte mycket att göra åt.

– Det här är det vi kan erbjuda med dagens teknik. Om tjänsten bara är upphov till irritation så kan vi ta bort den, säger Håkan Sänd.

 

 

Category: Nyheter · Tags:

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se