Vargkonflikten tydlig vid möte i Skene
Det polisbevakade informationsmötet i Skene skulle dämpa vargupproret. Men det blev tvärtom. Politikerna undvek mötet i Skene och åhörarna blev än mer uppretade. Det rapporterade bland andra GT och Borås Tidning under torsdagsmorgonen.
Länsstyrelsens vargmöte i Östra Frölunda i oktober slutade i tumult och kaos. Därför hölls ett nytt möte i går i Skenes gymnasium. Den här gången med två ordningsvakter vid dörren och polis i kulisserna.
På podiet fanns personal från länsstyrelsen i Västra Götaland och Grimsö viltforskningsstation. På åhörarplatserna fanns upprörda invånare från trakten. Mötet drog drog drygt 300 besökare.
Ett återkommande ämne under debatten blev därför varför länsstyrelsen i Västra Götaland inte sa nej tack till uppgiften att ta fram möjliga områden för vargutsättning. Det fanns ju andra länsstyrelser som vägrade.
– Vi ansåg att om regeringen gett oss den här uppgiften så fanns det ingen möjlighet för oss att vägra. Det är en demokratifråga, sa Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig hos länsstyrelsen.
Ville säga sin mening
Den absoluta huvuddelen av åhörarna hade kommit för att säga sin mening om att myndigheterna bestämt att de skulle få varg i sin bygd utan att fråga först.
Det faktum att naturvårdsverket för några dagar sedan i största hemlighet placerade ut två vargar i trakterna av Karlsborg fungerade som bensin på brasan.
För länsstyrelsen, som ordnat mötet, handlade det om att informera invånarna om vargens beteende, hur man sätter upp elstängsel, hur man skyddar jakthundar och vart man vänder sig om man vill ha ersättning.
Men det var inte det som åhörarna kommit för att höra. Missnöjet var tydligt.
”Varför stängsla in?”
Frågorna som haglade över de stackars statliga tjänstemännen handlade om varför ortsborna plötsligt skulle begåvas med varg i skogarna.
– Varför ska jag stängsla in alla mina får bara för att ni bestämt att det ska finnas varg här?
Trots den fientliga stämningen tyckte de flesta lite synd om de statliga byråkraterna som fick ta stöten.
– Varför är inte de ansvariga här och förklarar varför de kör över oss landsbygdsbor, frågade en djurägare upprört.
– Det är synd att ni ska behöva svara för vad politikerna i Stockholm har beslutat, sa en annan.
Jakten som inte bara nöje – utan också näring – dök upp som samtalsämne. Hur ska värdet av en dag i skogen egentligen beräknas? Och vad händer med fastighetsvärdet i vargområden?
Styrande avböjde mötet
Länsstyrelsens representanter fick ofta svara att man bett folk från både Naturvårdsverket och Miljödepartementet att närvara på mötet.
– Vi har pratat med Naturvårdsverket och Miljödepartementet ett flertal gånger, men de har avböjt att delta, konstaterade Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig hos länsstyrelsen.
En man reste sig modigt upp och förklarade att det väl inte var speciellt märkvärdigt att även Sverige hade en vargstam. Men han buades ut så kraftigt att moderatorn fick lugna åhörarna. Mjölkbonden Kurt Frilén däremot drog ner mest applåder när han sa:
– Varginplanteringen kommer i konflikt med matproduktionen. Jag tycker vi ska ha varg i Sverige men det är den som ska stängslas in, gärna i djurparker.
Vargen bryr sig inte om politiska beslut
Men det hela gick ändå lugnt och städat till och vargmötet kunde avslutas i god ordning. Och moderatorn Staffan Sjöberg fick många att dra på munnen när han sa:
– Att de djur som naturvårdsverket placerade ut i Karlsborg redan har försvunnit därifrån visar väl med all önskvärd tydlighet att vargen inte bryr sig om politiska beslut, sa Staffan Sjöberg.
Erika Arnell från Istorp fick 2008 ett får dödat och ytterligare ett som måste avlivas. Plus att ytterligare fem får skadades och sex försvann. Hon ställde en rak fråga till Viltskadecenters Jens Karlsson (bilden):
– Kan du verkligen rekommendera att varg placeras i detta området – där det finns så mycket tamdjur.
Jens Karlssons svar kunde tolkas både positivt och negativt.
– Erfarenheter från utplaceringar visar oftast en sak. Vargen blir inte kvar där den släpps ut.