Vargattacker i Spanien under 1700-1900-talen

Vargfakta presenterar några fall av vargattacker som rapporterats från Spanien under 1700-1900-talen. Sammanställningen är till största delen gjord av de Spanska historikerna Salvador Teruelo och José A Valverde.

Spanien är ett av de länder som haft en konstant vargstam genom alla år. Även om antalet tidvis decimerats genom jaktkampanjer har vargen aldrig riktigt försvunnit. Populationen finns huvudsakligen i anslutning till Pyrenéerna i norra Spanien.

Rapporter om angrepp på människor är relativt få, sannolikt för att den Spanska grenen av Canis Lupus producerar betydligt mindre vargar. En hane väger sällan mer än en Wachtelhund, ca 25 kg, medan vargar på våra breddgrader kan ha vikter uppemot 70 kg.

Att de spanska vargarna är mindre märks också på deras bytesval; mycket höns och kaniner, ibland upp till getter och får. De letar också oftare på bakgårdar och soptippar.

Vargforskaren Olof Liberg kommenterade 2009 Spaniens relativt avspända hållning i vargdebatten:

– Bönderna gillar naturligtvis inte vargar eftersom de tar boskap. Men förhållandet kan liknas med svenskarnas förhållande till räven. Man accepterar att de finns, men man vill inte ha dem inpå sig. Säkerligen bidrar också licensjakten på något hundratal Spanska vargar varje år till att acceptansen är större, sade han.

Förhållandet tycks alltså rimligare och det går att avläsa i angreppsstatistiken. Spanien tycks aldrig ha haft något Gévaudan, Åbo eller Kirov. Det är i första hand rabies som orsakat problem.

 

Nedan följer den sammanställning av vargangrepp mot spanjorer som gjordes av Olof Libergs Spanska kollegor Salvador Teruelo och José A Valverde under 1990-talet. Listan återfinns i John Linnells och Tore Bjerkes rapport Rädslan för varg som publicerades 2002.

Utöver den har vi också hittat ett par uppgifter vid sökningar i det nationella Finska tidningsarkivet. Kartan visar var attackerna ägt rum.

 

1900-talet

1949, april. Portocamba, Verin, Galicien. En 50-årig  man kastade en sten på ”något som rörde sig i buskarna”. En stor varg hoppade fram och angrep, men mannen klarade att döda den med en sten. Mannen överlevde men gavs vaccinering som säkerhetsåtgärd. En kvinna hade kort tidigare avlidit efter att ha blivit biten av en rabiessmittad vargtik i samma område.

1930, före. Marmolejo, Cordoba. En rabiessmittad varg angrep en man på en åker. Skadorna på händer och ansikte blev omfattande. Vargen gick sedan in i stugan, där den bet ytterligare en man som tog livet av vargen med en yxa. Ödet för de två männen är okänt.

1919, januari. Almadenejos, Ciudad Real. En rabiessmittad varg angrep en flock får och två boskapsskötare (en vuxen och en 15-årig man) blev bitna. Den vuxne mannen avled i rabies.

1918, november. Aldea del Rey, Ciudad Real. En ung manlig boskapsskötare angreps och skadades av en rabiessmittad varg när han kom ut ur sin stuga. Han dödade vargen med en käpp. Mannens öde är okänt.

1903, 29 mars. Castro Hinojo, Ponferada, Leon. En rabiessmittad varg angrep tre boskapsskötare och en jägare från en grupp som försökt att döda vargen. Minst två av boskapsskötarna (en 21-årig kvinna och en 15-årig man) avled i rabies, medan ödet för de andra två är okänt.

1903. La Cabrera, Leon. En rabiessmittad varg angrep 3 boskapsskötare, men en av skötarna klarade att döda vargen med kniv. En av männen avled till följd av skadorna. Ödet för de andra två är okänt.

1900-1905, cirka. Zapaton, Extremadura. En rabiessmittad varg angrep två män som sov utomhus på marken. En av männen fick omfattande skador i nacke och huvud. Två åsnor blev också bitna. Männen avled några dagar senare på ett sjukhus tillsammans med 8-10 andra människor som också hade blivit bitna av samma varg. Vargen hade angripit 4 andra män som alla avled av rabiessmittan. Vargen sköts senare av en fiskare.

 

Spanskt bergskors för San Isidro, jordbrukarnas skyddshelgon. Infälld ovan: Studie av lokala bönder i Alcala el Guadaira, akvarell av David Roberts 1833.

 

1800-talet

1881. Chantada, Lugo, Galicia. Enligt en lokal sjukhusrapport dog 14 människor efter att ha blivit bitna av en rabiessmittad varg.

 

1700-talet

1720, 31 januari. Calahorra, Aragon. 40 människor och ett ospecificerat antal husdjur blev bitna av en rabiessmittad varg. Ödet för offren är okänt.

 

Kompletterande rapporter

Vargfakta har tidigare tagit upp följande fall (klicka på länk för separat artikel):

En varg uppträdde hotfullt mot en parkvakt under ett tillfälle 1997 i Palacios del Sil, Leon, Spanska Galicien.

Den 2 juni 1975 tog en varg en 3 år gammal pojke från en trädgård i Allariz, spanska Galicien, men farfadern jagade bort vargen och pojken klarade sig med små blessyrer.

År 1974 blev två barn dödade av varg i Rante, provinsen Galicien.

Åren 1957 och 1959 miste två barn livet till följd av vargattacker. Även dessa skedde i Galicien, i Vilare och Trasufre.

Den 31 maj 1902 rapporterade finska dagstidningen Tammerfors Nyheter (nr 81) att en spansk man vargdödats i Ferrol, delstaten Galicien.

Tidningen Tammerfors (nr 61) skrev den 5 juni 1894 om ett angrepp på får och herdar i Zaragoza, Spanien. Herdarna klarade sig.

 

Källor: Salvador Teruelo och José A Valverde genom Rädslan för varg, John Linnell och Tore Bjerke, 2002, samt finska dagstidningar 1894 och 1902.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se