Vargattack krossade familjens trygghet
Vargen åt på tackan endast 30 meter från ett boningshus. Gästrikefår är en gammal allmogeras som det endast finns cirka 300 djur kvar av. Vargen åt på tackan endast 30 meter från ett boningshus. Gästrikefår är en gammal allmogeras som det endast finns cirka 300 djur kvar av.
Ett får dödades i söndags morse av varg i Jäderfors mellan Sandviken och Järbo.
– Attacken skedde cirka 20 mer från vårt boningshus. Nu vågar min sambo inte gå ut när det är mörkt och vår treåriga dotter Adina får inte längre leka ensam på gården, berättar Sören Brodin, ägare till det dödade fåret.
Det var vid halv sju tiden i söndags morse som Sören Brodins svägerska skulle åka till jobbet. Då upptäckte hon blod på vägen. Sören Brodins familj, broderns familj samt brödernas föräldrar bor alla i hus som ligger i närheten av varandra. Det är cirka 150 meter mellan husen.
Svägerskan trodde att ett får kommit ut på vägen och blivit påkört och ringde till svärföräldrarna. Men när de tittade ut genom fönstret fick de se en varg komma vandrande ute på åkern på väg mot husen.
– Vargen gjorde två svängar mot fåren men vågade sig inte riktigt fram. Då upptäckte vi orsaken. Det var en annan granne som var ute och gick med sina tre älghundar och det störde tydligen vargen, berättar Sören Brodin.
Låg död två meter från vägen
När han gick ut och letade hittade han snart den dödade tackan som låg cirka två meter från vägen.
– Vargen har tagit henne cirka 20 meter från huset. Sedan har den dragit fåret längs vägen och lagt sig att äta på kroppen 30 meter från farsans hus, berättar Sören Brodin.
Vargens attack på fåret har fullständigt kullkastat tillvaron för familjerna.
– Man har ju invaggats i en falsk säkerhet att vargarna ska vara skygga, men så är det ju inte. Min sambo vägrar numera gå ut ensam när det är mörkt. Själv har jag aldrig varit mörkrädd men även jag tycker att det är olustigt. Det värsta är dock vår treåriga dotter Adina inte kan leka ute som tidigare, berättar Sören Brodin.
Utrotningshotad allmogeras
Fåret som blev vargdödat är av rasen gästrikefår, en gammal allmogeras som det endast finns cirka 300 djur kvar av. Därför är aveln oerhört viktig. Det finns en genbank på gården där det finns tio tackor och tolv baggar.
– Det finns betydligt färre av den här fårrasen i världen än vad det finns vargar bara i Sverige, säger Sören Brodin.
Efter attacken har länsstyrelsens besiktningsman Sture Nordlund varit på plats för att inspektera det dödade fåret. Han kunde konstatera att det var varg som tagit tackan.
Lapptyg mot nya vargbesök
Efter attacken har länsstyrelsen satt upp ett så kallat lapptyg för att hålla vargen borta en tid. Gårdens hästar och får hålls numera också inomhus på natten.
– De säger att vargen ännu inte tagit någon häst i Sverige men jag vill ju inte att någon av våra ska bli den första, säger Sören Brodin som suttit och vakat varje natt sedan attacken.
– Man börjar bli lite mosig nu. Men det värsta är att man känner sig så kränkt. Att statens rovdjur ska springa inne på våra gårdar så vi inte kan leva ett vanligt liv. Min sambo jämförde känsla med den som drabbar den som råkar ut för bostadsinbrott och kommer hem och vet att någon varit inne och rotat i tillhörigheterna. Det är en bra liknelse. Det är så det känns, kommenterar Sören Brodin.
Artikel: Vargattack krossade familjens trygghet.