Varg inne på gården svår att skrämma, Dalarnas Län

En extremt närgången och svårskrämd varg besökte småbrukaren Leif Jonsson. I sina försök att skrämma bort vargen hade han den så nära som inom några meter.

Leif Jonsson hade haft vargen i utkanterna av ägorna redan för tre veckor sedan. Denna gång hade den kommit närmare vilket Jonssons fru fick erfara då hon skulle gå ut med familjens hund.

Vargepisoden inleddes med att hustrun skulle gå ut med hunden på kvällspromenad. Hunden springer iväg mellan husen i gårdsmiljön då den plötsligt skäller till och i rasande fart återvänder mot hustrun. I hasorna har hunden vargen.

 

Mötte vargen i dörren

Hustrun skriker åt vargen som då avbryter jakten. Men istället för att återvända till skogen lommade vargen iväg till fårhuset där den krafsade på en dörr i ett försök att ta sig in. Då anslöt Leif i försöken att skrämma vargen på flykt. Han springer skrikande mot vargen som då försvinner utom synhåll.

– Själv gick jag runt ladan och in till fåren för att se hur de mådde. När jag skulle gå ut igen mötte jag vargen som var på väg in.

Nu hade andra ur familjen anslutit för att skrämma vargen. Hustrun, sonen och sonhustrun tillsammans med Leif själv skriker nu för allt vad de orkar för att skrämma vargen en gång för alla. Vargen blir då vid ett tillfälle trängd mot en vägg varpå den lägger sig ner.

– Som närmast hade jag den ett par meter framför mig, säger Leif till DT Falukuriren.

Jonsson säger även att han känt såväl rädsla som ilska och att han tagit kontakt med Länsstyrelsen i Dalarna för att få tillstånd en skyddsjakt.

En besiktningsman från länsstyrelsen har hittat päls, troligen från varg på ett fårstängsel i utkanten av gården. Några andra spår har inte kunnat säkras.

Beslut om skyddsjakt fattades 21 november av länsstyrelsen som valde att inte bevilja ansökan med motiveringen att man behövde mer information kring vargen innan eventuella åtgärder kan sättas in.

Källa: http://www.dt.se/nyheter/leksand/1.5298847-smabrukare-forsokte-jaga-bort-varg
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se