Stängsling efter nytt angrepp i Jäderfors

Vargen i Jäderfors visar fortsatt stort intresse för såväl hundar som får. Frågan är nu om revir är under bildande eller om det är andra saker som får vargen att stanna i området.

– Vi vet inte, först när snön kommer kan vi se om den markerar revir, säger rovdjurshandläggaren Daniel Hansson till Gefle Dagblad.

I måndags var det dags för ett nytt angrepp på får i en hage i Jäderfors. Angreppet resulterade i fyra dödade får och två skadade. Vargen misstänks ha kommit in i hagen via ett dike eller via ån där stängslet av förklarliga skäl inte utgör samma skydd som annars.

– Med stor sannolikhet kom vargen den vägen. Stängslet har 8 000 volt ström. Klassiskt för varg och björn är att de tar sig in där det är lättast, säger Daniel Hansson.

Daniel och en kollega från länsstyrelsen var i går på plats i hällregnet för att bygga en tillfällig inhägnad åt fåren så att de om möjligt kan få respit från vidare angrepp. Det är ytterst ovanligt att handläggare från länsstyrelsen är ute och jobbar på det här sättet rapporterar Gefle Dagblad.

– Många vargobservationer har gjorts i området. Vi var tvungna att göra något direkt, säger Daniel Hansson.

Jennie och hennes man Fredrik var de som fick fyra tackor dödade av vargen i måndags. Jennie berättar att de kan få bidrag från länsstyrelsen för att sätta upp ett rovdjursstaket.

– Men bidragen täcker inte hela kostnaden. För hobbybönder som vi går det inte ihop om vi måste bekosta ett rovdjursstängsel, säger hon.

Enligt Daniel Hansson händer det ibland att en ensam varg stannar i ett område en längre tid. Men han kan inte svara på frågor om vad det är för individ eller från vilket revir den härstammar.

– Först när snön kommer kan vi följa spåren och ta reda på vad vargen gör i området.

Genom att leta efter eventuell spillning från vargen kan de om de finner någon skicka detta till viltskadecentret för DNA-analys och på så vis avgöra varifrån individen har sitt ursprung.

– Spillningen kan visa varifrån vargen härstammar. Om någon hittar spillning som ser ut att vara från varg får den personen gärna höra av sig till länsstyrelsen, avslutar Daniel Hansson.

 

 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se