Närgångna vargar fullt normalt
Länsstyrelsen i Västmanland med Pierre Ahlgren i spetsen avfärdar myten om vargen som en skygg individ. Tvärtom är närgångna vargar fullt normalt. Det är ett helt nytt sätt att beskriva vargens beteende.
Med anledning av den aktuella vargkontakten i Skultunareviret där Anna Simonsson jagade bort en varg från sin tomt när hon rastade sina fyra hundar har naturbevakare Pierre Ahlgren intervjuats i VLT. Ahlgren säger helt frankt att vargens beteende är normalt och att man, om man bor i eller invid ett vargrevir, får räkna med vargbesök. Det står i motsats till vad olika länsstyrelser och ”experter” ständigt upprepat i tidningarna de senaste åren.
– Det är inget ovanligt beteende för en varg. Det är som med hundar, de bryr sig inte om det är något som fångar deras intresse. Om det är så att det ska till att löpa någon tik så är de extra intresserade, säger Pierre Ahlgren till VLT.
De som följt Vargfakta.se vet att vi länge varit skeptiska mot dem som beskrivit närgångna vargar som något onormalt. Vår inställning har varit mer i linje med Ahlgrens, att vi faktiskt har att göra med ett nyfiket hunddjur med en opportunistisk syn på vad som är gångbart som föda. Det grundar vi på de många vargmöten och incidenter som inträffat just intill tättbebyggt område.
Notera att Pierre Ahlgren undviker att tala om vargens ålder i sammanhanget vilket annars hör till det vanliga: att länsstyrelsens företrädare och övriga experter talar om ”ungvargar” när vargar observerats i bebyggelse eller varit allmänt närgångna.
Svåra att skrämma
Ahlgren berömmer Anna för hennes skrämselteknik och särskilt att hon valde att fullfölja sitt ”skenangrepp” tills dess att vargen gav sig av.
– Att hon vågade gå in och skrämma, det är med berömt godkänt. Och att hon inte gav sig heller, utan att hon faktiskt körde på. Det var ju det som fick den att gå undan. Vargar springer ju inte undan, de går undan i ganska sakta mak. De vet att det är inget djur som springer ifatt dem, säger Ahlgren till tidningen.
Fler vargar på gång
I slutet av artikeln meddelas att Länsstyrelsen konstaterat föryngringar i fyra av de sex reviren i Västmanland. Det innebär i realiteten att minst 16 nya vargar, med avdrag för mortalitet, kan läggas till den befintliga stammen.
Läs mer om hur vargen vänjer sig vid omgivningen i flera steg enligt Professor Valerius Geist.
[Table=24]