Aktivister stör skyddsjakt på varg, Örebro

Med anledning av det omfattande vargangreppet i Ervalla där många får dödades har skyddsjakt beviljats på en varg. Miljöorganisationer är inte nöjda med beslutet och stör aktivt jakten.

Kim Aronsson, ordförande i Wolf Army Sweden är allt annat än nöjd med beslutet om att vargen som dödat ett stort antal får i Ervalla skall avlivas. Helst av allt ser hon att hennes organisation fick mer tid på sig att stoppa beslutet om skyddsjakt. Nu när beslutet är fattat anser hennes kollega, Jimmy Magnusson från föreningen Nordulv att det är deras plikt att bevittna och störa skyddsjakten.

– Ser jägarna att vi är ute hittar de inte på något fuffens, säger Jimmy Magnusson till Nerikes Allehanda.

Magnusson fortsätter:

– Nu är det här en laglig jakt så de kan inte skjuta olagligt men vi vill ändå att de ska veta att vi har ögonen på dem.

Bland argumenten gruppen framför om varför en skyddsjakt inte borde ha tillåtits hörs att ”vargen har ett hundbeteende som den följer” och ”att stängslet var för glest”. Helst av allt ser de att ”man samarbetar för att lösa det här”. Någon förklaring till vad samarbetet skulle innebära i praktiken ges inte i tidningen.

 

Boende inte roade

Miljöorganisationernas plötsliga uppdykande var dock inte populärt bland de boende i området. Vakthavande befäl vid Örebropolisen, Henrik Dahlström berättar att en polispatrull skickades till området i lördags i samband med att jakten startade.

– Vi var på plats eftersom vi fick uppgifter om att det fanns närgångna personer som rörde sig kring olika tomter och bostäder där vargen tidigare funnits. Personerna fotograferade och ville inte berätta för de boende vilket syfte de hade med besöket, säger Dahlström till Nerikes Allehanda.

Vidare berättas att de eftersök som gjorts på de försvunna fåren, ett 20-tal inte har givit några resultat. Enligt Rolf Attling, ledare för eftersöken är det mest troligt att fåren drunknat i Dyltaån.

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se