Är en varg som slår många får sjuk eller frisk?
Fråga: Jag har undrat mycket om vargen som härjat i Norduppland verkligen är frisk. Är det normalt för en varg att gå bärsärkagång i hagen och riva det ena fåret efter det andra? Jag tycker det låter som om den var sjuk. Är det inte mera normalt att ett rovdjur som en varg river ett eller två bytesdjur för att få äta sig mätt? Har man obducerat vargen som sköts på Gräsö för att se om den var sjuk? Karin Svensson, KnivstaSvar: Frågan om vargens normala beteende gick till Olof Liberg, forskningsledare på Grimsö forskningsstation, SLU, som just avslutat den årliga vargmärkningen inom Skandulv-projektet:
— Det onormala är inte vargen utan fårhagen. Vargar är så funtade att när de väl jagar, så fortsätter de att döda bytesdjur så länge det finns några bytesdjur inom räckhåll.
— Ute i naturen har vargen normalt bara en chans åt gången. När vargen har slagit ett vildfår eller en vildren, avlivat sitt byte och lyfter på huvudet för att se sig omkring, så finns inga andra bytesdjur kvar i närheten. Alla andra får eller renar har flytt för livet och är redan långt bort.
— I en fårhage däremot kan de andra fåren inte fly. De springer runt på bara några meters avstånd. Ingen normal varg i världen kan motstå en sådan frestelse. När vargen har slagit får nummer två så finns det fortfarande fler får kvar inom räckhåll. Alltså fortsätter vargen dödandet. I värsta fall kan vargen döda samtliga får i en hage och ändå vara fullkomligt normal.
Olof Liberg tycker att vi kan jämföra med svampplockaren som har korgen full och sen ser ytterligare ett fantastiskt kantarellställe på hemvägen.
— De flesta tar då av sig tröjan och fyller den också, trots att man kan tycka att det borde räcka med en full korg. Eller tag sportfiskaren som fått upp sin första abborre. Inte går han hem då. Nej, i med reven igen för att få mera fisk. Sådana är vi, både människor och vargar, säger Olof Liberg.
— Den nu aktuella Gräsövargen har vi obducerat på SVA i Uppsala. Det fanns inga tecken som tydde på att den var sjuk, säger statsveterinär Torsten Mörner.
Via: UNT.