Fler rovdjur ger dyrare renkött, Sverige
När nästan lika många renar som slaktas för köttproduktion tas av rovdjuren har en bristsituation uppstått som nu visar sig i dyrare kött i butiken.
Rovdjurstrycket i Sverige går inte längre omärkt förbi även för konsumenter av livsmedel. Dagens Nyheter rapporterar om att en bristsituation uppstått inom rennäringen där efterfrågan på renkött överstiger tillgången vilket enligt marknadsmekanismerna leder till stigande priser.
Svaret enligt företrädare för rennäringen är att rovdjurstrycket är stor om att nästan lika många renar som går till slakt dödas av rovdjur.
– Rovdjuren har ökat mycket de senaste 15 åren. Varg, lodjur, järv, björn och örn tar mellan 30.000 och 50.000 renar varje år. Det är nästan lika många som slaktas, säger Ol-Johán Sikku till tidningen.
En av anledningarna till att fler vill äta renkött uppges vara avsaknaden av antibiotika i själva uppfödningen vilket ligger rätt i tiden hos medvetna köttkonsumenter.
Källa: http://www.dn.se/ekonomi/renkottet-blir-allt-dyrare/