Nytt vargmöte i Bollebygd
Under en lunchpromenad i Bollebygd på fredagen mötte Carl Lantz med hustru en varg. Flera bilder togs och som närmast befanns sig vargen på 2-3 meter.
Carl Lantz med hustru hade kommit drygt 100 meter från hemmet längs en skogsväg då de plötsligt upptäcker en varg på väg mot dem. Avståndet var då cirka 20 meter. Paret stannar till och ”stod alldeles stilla” med förväntan om att vargen skulle väja och gå upp i skogen.
– Jag trodde att vargen skulle välja att gå ut i skogen, men icke. Han fortsatte på den lilla skogsvägen rakt fram mot oss, skogsvägen är c:a 3 meter bred, berättar Lantz för Vargfakta.
Efter vargen kommer en bil från Räddningstjänsten som också blev vittne till mötet mellan paret Lantz och vargen.
– Under tiden vargen närmade sig har jag förmodligen fått igång adrenalinpumpen ordentligt för vargen stack plötsligt in svansen mellan benen och såg mest ut som en strykrädd hund när han passerade oss, fortsätter Carl.
Carls förklaring till vargens beteende kan mycket väl vara rimlig då en allmän uppmaning till de som möter varg är att ”göra sig stor”, alltså att inge respekt och bibehålla eventuellt psykologiskt övertag. Lantz understryker i sin berättelse att han hela tiden höll ögonkontakt med vargen just därför. Huruvida vargen fick vittring av adrenalinet är omöjligt att veta men helt osannolikt är det inte givet deras känsliga näsa.
– När han passerat oss med ett par meter stannade han och började snegla på oss. Då tog jag mina bilder. Sedan gav sig vargen långsamt iväg och han vände sig om flera gånger och kollade in oss.
Vargen eller vargarna i Bollebygd med omnejd är onekligen inte att betrakta som särskilt skygga vilket än mer stärker vår uppfattning om att idén om att vargar är naturligt skygga är att betrakta som en myt.
Vidare är vargens ålder, alltså om den är ung, inte längre att betrakta som direkt förmildrande då en försiktig beräkning ger vid hand att antalet ungvargar framgent årligen kommer att röra sig om fler än 100.