Schweiz prövar vargvarnande halsband på får

Schweiziska biologer prövar just nu ett system med ett vargvarnande halsband för får. Halsbandet registrerar plötsliga förändringar i fårens hjärtrytm och varnar herdarna genom ett SMS, rapporterar tidningen Wired Science.

Det fårvänliga halsbandet är snart färdigt och testas dagligen i naturlig miljö nära den Schweiziska skidorten Les Diablerets. Där låter forskningsteamet 12 tama får bära varsitt halsband som känner av pulsen, ungefär som på en löparutrustning.

 

Simulerade attacker

I hägnet utsätter man sedan försöksfåren för stress genom att släppa in varghundar som får simulera attacker. Inte helt snällt mot fåren men hundarna har munkorg och kan inte åstadkomma någon fysisk skada.

Hundarna har haft en avgörande roll i experimenten. Vid de simulerade attackerna har man noterat att fårens hjärtfrekvens ökat från normala 60-80 slag per minut till 225 slag. På så sätt har forskarna kunnat konstatera att fårhjärtat kan användas som varningssignal i det nya systemet.

Forskarna planerar nu att testa systemets andra fas. Där inkluderar man förutom hjärtsändaren även en rovdjursavvisande enhet i halsbandet. Man kommer att testa både spray och elchock, tänkta att vara obehagliga för vargen när den biter. Även dessa kan styras med fårets puls.

Den slutliga prototypen kommer att testas i Schweiz men också i Frankrikes gränsområden under hösten 2012. Även Norge har visat intresse för det nya halsbandet. Kanske kan det vara något för svenska politiker att överväga?

 

Möjlighet för fäbodbruket?

Systemet ska i första hand ses som en möjlighet för små fårfarmare som inte har råd med dygnet-runt bevakning. I de Schweiziska alperna är det varken möjligt eller tillåtet att använda stängsling mot angrepp.

Det gör parallellen till det utrotningshotade svenska fäbodbruket tydligt. För även här är det ju meningen att får, men även nötkreatur som Fjällkor, ska beta fritt i skogs- och fjällandskapet.

Nyligen dräpte en vargflock ett par av dessa utrotningshotade kor i Sälen, Dalarna. Kanske hade attacken kunnat begränsas med hjälp av halsbandet, under förutsättning att även kor reagerar med höjd puls.

I Schweiz har man inga problem med att se nödvändigheten med detta varningssystem. Sedan vargens återkomst i regionen har attackerna ökat dramatiskt. I Frankrike har det hittills varit värst och myndigheterna är djupt oroade.

 

 

Bilden: Scen från Saint-Etienne-de-Tinee, Frankrike, 2004. En vargattack har fått de panikslagna fåren att kasta sig över klippkanterna och dödsstörta ned i ravinerna.

 

 

Category: Nyheter · Tags: , ,

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se