Lamm föräldralösa efter rovdjursangrepp, Uppsala Län

Ett nytt rovdjursangrepp i norra Uppland konstaterades på söndagsmorgonen. Vid inräkningen saknades två tackor som sedan hittades dödade. Angreppet skedde cirka 1,5 mil från det tidigare angreppet i Skållbo.

UPPDATERAD 13:11 Varg konstaterad. Läs mer i slutet av artikeln.

När fårbonden i Skaten söder om Ängskär, räknade in sina får vid 10-tiden på söndagsmorgonen upptäckte hon att två tackor saknades. Kvällen innan hade hennes svärmor sett hur baggen och några av de andra fåren rusat ner mot vattnet vid Skatviken. Att det var ett rovdjur som orsakade flykten anade hon inte då.

När sökandet efter de saknade tackorna påbörjades återfanns en av dem relativt snabbt. Magen var delvis uppsliten och tarmarna spridda över ett stort område. I övrigt var det tussar av ull och blod på marken. Den andra dödade tackan hittades lite senare under dagen.

 

Lamm utan föräldrar

Vilken typ av rovdjur som stått för angreppet är i nuläget inte klarlagt men misstankarna går mot varg givet angreppet i Skållbo för en vecka sedan. Gården i Skållbo ligger cirka 15 kilometer fågelvägen från den plats där den aktuella fårbonden har sina får.

– När två tackor är borta lämnar de fyra lamm föräldralösa. Problemet är att jag inte riktigt vet vilka de är men så fort jag lämnar hagen skriker de på sina mödrar, berättar fårbonden för Vargfakta.

Då lamm går till slakt inom 6 månader krävs ingen märkning av djuren vilket efter ett rovdjursangrepp hade varit en fördel för att kunna urskilja vilka lamm som saknar föräldrar och alltså inte får dia. När fårbonden kommer till hagen går lammen ihop i grupp som de vanligtvis gör när hon kommer. Och då är de helt tysta. Vilka som skrek efter sin mamma är då inte lätt att veta.

– Det blir nog så att jag kommer få avliva dem, när jag väl ser vilka de är. Det kanske dröjer någon dag till innan de blir så pass dåliga att jag kan urskilja dem.

Finns det inget du kan göra?

– Problemet är att de andra tackorna inte accepterar att bli diade av andra lamm än sina egna. Vad som återstår är att ge dem di på flaska vilket i sig innebär ett väldigt merarbete.

 

Djuren hålls inlåsta

Kvar i hagen finns ett 20-tal får och lamm som behöver omvårdnad. Med rovdjur i området blir den totala arbetsbördan betungande. De övriga djurhållarna som finns i närområdet överväger att låsa in sina djur trots att de enligt lag skall vara utomhus under betessäsongen.

Valet framstår dock som enkelt om det handlar om risken att bli bötfälld eller att samla ihop resterna av sina djur efter ett angrepp. Lägg dessutom till den oro som kommer med risken för angrepp.

– Det här är min föräldragård och jag har djuren för att upprätthålla landskapet som jag minns det som barn, som det bör se ut med öppna hagar och betad mark, säger mannen i familjen.

Länsstyrelsen kontaktades efter att de döda tackorna återfunnit under söndagen. Enligt utsago är de på plats just nu.

 

UPPDATERAD 13:11 Per Blomkvist vid Länsstyrelsen i Uppsala har nu bekräftat att det rör sig om ett angrepp från varg. Vidare var stängslet mycket väl uppsatt och funktionellt men vid en bäck ner mot havet fanns ett utrymme där en varg skulle kunna ta sig igenom. Mellanrummet skall förses med lapptyg för att eventuellt förhindra vargen.

 

En död tacka bärs ur hagen efter angreppet vid Skaten söder om Ängskär i norra Uppland.
 

Comments are closed.

Stöd vårt arbete

Tycker du att vargfakta.se gör ett bra jobb? Stöd vårt arbete genom att fortsätta sprida informationen i denna databas.

Kort om vargfakta

Vargfakta publicerar analyser, nyheter och forskning om och kring rovdjur och dess interaktion med människan. Vi ser människan som en resurs för naturen och inte som en belastning.

Kontakt

Via mail på info@vargfakta.se